Вплив температури та циклічного навантаження на водневе окрихчення нікелевих жароміцних сплавів - Іваськевич, Л.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
У діапазоні температур 293…1073 K досліджено вплив водню на механічні властивості вихідних та попередньо деформованих (циклічний згин із амплітудою 1,6% та частотою 0,5 Hz у гелії та водні під тиском 35 MPa) зразків із сплавів ХН55МБЮ і ХН56МБЮД. Кількість циклів до руйнування за малоциклового згину плоских зразків та відносне видовження циліндричних зразків найчутливіші до дії водню (зменшуються відповідно на 95…98 і 80…90% від значень у гелії). Зниження міцності та пластичності сплаву ХН55МБЮ максимальне за кімнатної температури, мінімальне за 873…973 K і знову суттєве при 1073 K. Виявлено позитивний вплив попереднього циклічного деформування у водні на границю короткочасної міцності та пластичність обох сплавів у водні. За кімнатної температури відносне видовження зразків зі сплаву ХН55МБЮ зростає від 10 (недеформовані зразки) до 29% (деформовані на 20% від границі малоциклової довговічності).