Нестаціонарне фрикційне теплоутворення за ковзання композиційного шару по поверхні півпростору - Куцєй, М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Отримано аналітичний розв’язок нестаціонарної теплової задачі тертя для системи, що складається з композиційного плоско-паралельного шару та однорідної напівбезмежної основи. Шар ковзає зі сталою швидкістю по поверхні основи. Внаслідок дії сил тертя тіла нагріваються. Під час взаємодії на зовнішній поверхні шару відбувається конвективний теплообмін із довкіллям. Для прямокутної форми поперечного перерізу волокна композита досліджено вплив теплофізичних властивостей матеріалів волокна і матриці на розподіл температури в трибосистемі.