Языковая ситуация в Германии с точки зрения функциональной и социальной дифференциации - Петренко, Д.А. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2006)
У сучасній лінгвістиці активно розроблюється проблема співвідношення нормативності і варіювання у вимові з урахуванням всього спектру чинників, які регулюють звукову реалізацію. Мовознавці усвідомили необхідність поглибленого і всебічного вивчення проблем мовної варіативності, пов'язаної з конкретними соціальними ознаками мовця.