Оптимізація методу кріоконсервування ядровмісних клітин кордової крові людини з використанням комбінації кріопротектора ДМСО та антиоксиданту N-ацетил-L-цистеїну - Макашова, О.Є.; Бабійчук, Л.О.; Зубова, О.Л.; Зубов, П.М. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2016)
У роботі оцінювали ефективність застосування антиоксиданту N-ацетил-L-цистеїну (АЦ) для кріоконсервування ядровмісних клітин кордової крові (ЯВК КК) людини з різними концентраціями ендоцелюлярного кріопротектора диметилсульфоксиду (ДМСО). Встановлено, що збільшення концентрації ДМСО (з 2,5 і 5% до 7,5 і 10%) та часу експозиції суспензії ЯВК КК із кріопротектором (з 15 до 30 хв і більше) приводило до значного збільшення кількості клітин із надмірним вмістом активних форм кисню (АФК) (з (7,5 ± 0,8)% при 5% ДМСО та 15-хвилинній інкубації до (28,9 ± 3,2)% при 10% ДМСО та 60- хвилинній інкубації), зниження їх життєздатності та збереження. Додавання 10 мМ АЦ в середовище кріоконсервування призводило до зменшення кількості клітин із надмірним вмістом АФК і збільшення показників їх збереженості та життєздатності на етапі еквілібрації з кріопротектором, а також після заморожування і відігрівання суспензії ЯВК КК. Максимальний ефект був досягнутий після додавання АЦ до середовищ із 7,5- і 10%-ою концентрацією ДМСО. Доведено, що використання антиоксиданту сприяє підвищенню показників збереженості та життєздатності ЯВК КК в умовах оптимальної концентрації кріопротектора та часу експозиції з ним.