Визначення швидкості атмосферної корозії металевих конструкцій методом поляризаційного опору - Ниркова, Л.І; Поляков, С.Г.; Осадчук, С.О.; Мельничук, С.Л.; Гапула, Н.О. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Розглянуто методику визначення швидкості атмосферної корозії металевих конструкцій за поляризаційним опором, яка полягає в тому, що для підвищення чутливості вимірювань використано багатоелектродні давачі з коповерхневим розташуванням електродів. Досліджено роботоздатність чотирьох моделей електрохімічних давачів для моніторингу металоконструкцій в умовах атмосферної корозії за вологості повітря 100% та температур 24; 40; 50 і 70°С. Доведено, що, зменшуючи товщину ізоляційного прошарку, ширину електродів та їх кількість, можна підвищити точність та чутливість вимірювання швидкості корозії у вологій атмосфері. Розроблені давачі придатні для контролю швидкості корозії металевих конструкцій, що експлуатуються в атмосферних умовах, в тому числі в замкнутих об’ємах.