Опір корозійно-втомному руйнуванню сталей залізничних коліс - Андрейко, І.М.; Кулик, В.В.; Осташ, О.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Досліджено характеристики циклічної тріщиностійкості (ЦТ) середньо- і високоміцної колісних сталей та їх здатність формувати захисну плівку на свіжоутвореній поверхні у дистильованій воді та 3,5%-му водному розчині NaCl. Виявлено, що негативний вплив цих корозивних середовищ на ЦТ обох сталей незначний і найбільше проявляється на початку середньоамплітудної ділянки діаграм ЦТ (швидкостей росту втомної тріщини), помітніше – для середньоміцної сталі.