Теоретична міцність твердих тіл: останні результати та застосування - Поклуда, Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Подано результати останніх досягнень з атомістичних обчислень теоретичної (ідеальної) міцності твердих тіл (кристалів) з акцентом на неемпіричні (ab initio) підходи до синтезу теоретичних і експериментальних даних. Показано, що свої характеристики в’язкості руйнування (крихкості) полікристалічні матеріали частково успадковують від матриць їх ідеальних кристалів. З іншого боку, реакція ідеальних металевих кристалів на тривісний розтяг виражена через критичну деформацію, що якісно відмінна для інженерних матеріалів. Це пояснюють ростом пластичності та об’єднанням мікропустот на частинках вторинних фаз за тривісного розтягу. Теоретична міцність (ТМ), обчислена за неемпіричним (ab initio) та молекулярно-динамічним методами, наближається до експериментальних значень.