Спосіб та технічний засіб запобігання викидів вугілля та газу при проведенні під-готовчих виробок в газоносних вугільних пластах - Мальцева, В.Є.; Трохимець, М.Я.; Усов, О.О.; Мінєєв, С.П.; Васильєв, Л.М. (Геотехнічна механіка, 2016)
Описано спосіб та технічний засіб запобігання викидів вугілля та газу при проведенні підготовчих виробок в газоносних викидонебезпечних вугільних пластах, який реалізує ідею вибурювання випереджальних розвантажувальних свердловин (ВРС) у вугільному масиві в одній площині, що перпендикулярна вектору сумарних сил гірського тиску, паралельних між собою, діаметром не більш 50 мм, довжиною, що перевищує глибину підвищеного гірського тиску, від стінки до стінки виробки на відстані одна від одної, яка залежить від діаметра ВРС, глибини залягання вугільного пласта та фізико-механічних властивостей вугільного масиву. Описано агрегатований прохідницький комплекс (АПК) для проведення підготовчих пластових виробок у газоносних викидонебезпечних вугільних пластах, який складається із прохідницького комбайна із стріловидною телескопічною стрілою, на якій закріплюють знімний буровий станок, що має можливість вибурювати паралельні між собою ВРС діаметром не більше 50 мм, довжиною не менше 25 м. АПК додатково включає високонапірну гідроустановку типу УНІ-01 з кавітаційним генератором для високонапірного нагнітання рідини у вугільний пласт з метою здійснити процес кавітаційної вібрації привибійної зони вугільного пласта і, як наслідок, запобігти викидів вугілля та газу.