Вплив кріоконсервованих експлантів плаценти на жіночу репродуктивну систему в нормі та за патології (Експериментальне дослідження) - Прокопюк, В.Ю.; Грищенко, О.В.; Прокопюк, О.В.; Шевченко, Н.О.; Фалько, О.В.; Сторчак, А.В.; Щедров, А.О. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
Збереження та відновлення репродуктивного здоров'я – найважливіші задачі сучасної медицини. Перспек- тивним у лікуванні жіночої патології є застосування похідних плаценти людини (мезенхімальні стромальні клітини, плодові оболонки, екстракти та експланти), які мають великий проліферативний потенціал та тропність до жіночої репродуктивної системи. У роботі визначали вплив кріоконсервованих експлантів плаценти на жіночу репродуктивну систему щурів та мишей в нормі (фертильність та естральний цикл) та за патології (інфекційний процес, ендокринопатія, аутоімунний стан, травма та ішемія). Виявлено, що кріоконсервовані експланти плаценти мають трофічний ефект на матку та яєчники, тимчасово затримують овуляцію, полегшують перебіг аутоімунної та ендокринної патології, ішемії. При цьому під дією експлан- тів плаценти погіршується перебіг інфекційного процесу та посилюється спайкоутворення.