Ефективність впливу клітинної терапії на поглинально-видільну та глікогенсинтезувальну функції печінки в ранній період краніоскелетної травми, ускладненої крововтратою - Гудима, А.А.; Заєць, Т.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
В експерименті на нелінійних білих щурах вивчали вплив краніоскелетної травми, ускладненої крововтратою, на поглинально-видільну і глікогенсинтезувальну функції печінки та корекцію виявлених змін клітинною терапією. Встановлено, що умовах модельованої травми виникають порушення поглинально-видільної та глікогенсинтезувальної функцій, про що свідчить істотне збільшення тривалості виділення бромсульфалеїну із жовчю та зниження вмісту глікогену в печінці. Внутрішньоочеревинне ведення фетальних нервових клітин через 12 год. після нанесення травми сприяє скороченню тривалості виділення бомсульфалеїну у всі терміни спостереження та збільшенню глікогенсинтезувальної функції печінки, особливо через 3 і 7 діб посттравматичного періоду.