Дистанційне визначення механічних параметрів тонких плоских включень низької контрастності - Кунець, Я.І.; Матус, В.В.; Грилицький, М.Д. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Запропоновано алгоритм дистанційного визначення фізико-механічних параметрів тонких плоских просторових пружних включень змінної товщини. Встановлено також орієнтацію включень у пружній матриці. Механічні властивості неоднорідності та матриці незначно відрізняються між собою порівняно з малою товщиною включення. Дефект зондовано пружними поздовжніми хвилями, а шукані параметри визначено за амплітудами розсіяння цих хвиль у зону Фраунгофера.