Воднева проникність реакторних сталей - Федоров, В.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Досліджено водневу проникність реакторних сталей 12Х18Н10Т, 316 SS, 10Х9ВФА та легованих хромомарганцевих сталей ЕП-838 і Х12Г20В у вихідному стані, після термообробки, легування, нанесення захисних покривів і оксидування, опромінення іонами Н+ та за наявності зварних з’єднань. Розраховано проникання водню Рc, яке відповідає екологічно безпечному рівню втрат тритію крізь реакторне обладнання у довкілля, і показано, як зміна структури та модифікування поверхні узгоджуються з цією величиною. Визначено проникність і розчинність водню у зварних з’єднаннях досліджуваних сталей.