Економічні чинники трансформації соціального становища селянства Лівобережної України на початку ХХ ст. - Качмала, В.І. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Завданням цієї довідки є ознайомлення читача із причинами аграрної кризи і змінами в соціальному житті мешканців лівобережних губерній, а саме Чернігівської та Полтавської на початку ХХ ст.