Становище біженців України в роки Першої світової війни - Лазанська, Т.І. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Стаття присвячена одній з трагічних сторінок Першої світової війни, а саме – становищу біженців. Ця проблема розглядається автором як велике соціальне лихо, як трагедія багатомільйонних народних мас, безжалісно зігнаних війною зі своїх постійних місць проживання. На основі переважно архівних матеріалів досліджується цілий комплекс питань, які стосуються біженського руху: його причини, розмах, основні місця виходу втікачів, географія розселення, вікові групи біженців, проаналізовано їх психологічний стан, матеріальні втрати та проблеми з відшкодуванням втраченого майна. Особлива увага приділена дітям війни. У студії показано реальну картину участі громадських організацій, місцевої влади та держави в організації надання допомоги біженцям протягом досліджуваного періоду.