Числовий та аналітичний розв’язки теплової задачі тертя під час гальмування - Євтушенко, О.; Куцєй, М.; Гжесь, П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Порівняно значення температури у трибосистемі диск–накладка–супорт, отримані за допомогою двох підходів: числового, на основі методу скінченних елементів, та аналітичного, як розв’язку крайової задачі теплопровідності для півпростору (диск), що рівносповільнено ковзає по поверхні плоско-паралельного шару (накладка), нанесеного на поверхню напівбезмежної основи (супорт). Максимальні температури на поверхні контакту накладки з диском зіставлено з відомими експериментальними даними.