Вплив сірководню на корозійно-механічні властивості зварних з’єднань трубної сталі - Чумало, Г.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Визначено механічні властивості основного металу та металу зони термічного впливу зварних з’єднань трубної сталі 17Г1СУ у повітрі та виявлено вплив корозійних пошкоджень на них після попередньої витримки у сірководневому розчині NACE впродовж 200 h. Встановлено, що сірководневе середовище незначно змінило міцність (σ₈, σ₀,₂), але суттєво пластичність (ψ, δ) як основного металу, так і металу зварного шва. Досліджено їх корозійну тривкість та схильність до воднем ініційованого розтріскування, а також вплив попередньої сірководневої корозії на опір корозійному розтріскуванню зварних з’єднань.