Гігієнічні проблеми додаткової очистки води для питних потреб населення - Кліментьєв, І.М.; Бабич, І.В.; Співакова, Г.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Задача оптимізації водозабезпечення населення України потребує не лише висвітлення об’єктивно існуючих труднощів, але і розгляду перспективних шляхів її вирішення. З огляду на цей стратегічний напрямок розробляються тактичні засоби покращення забезпечення населення питною водою. Такими є, у тому числі, локальні водоочисні пристрої, де здійснюється додаткове очищення і знезараження води. Разом з тим, аналіз ситуації свідчить, що наявність багаточисленних технічних рішень, що пропонуються для оптимізації водопідготовки та забезпечення населення питною водою, не завжди супроводжується гігієнічним обґрунтуванням їх використання. Отже, еколого-гігієнічні дослідження деяких шляхів покращення водозабезпечення населення в умовах регіону та розробка і апробація гігієнічно обґрунтованих вимог до експлуатації засобів додаткової обробки води у звичайних та екстремальних ситуаціях є актуальними і доцільними.