Вікові зміни еластичності артерій та їх зв’язок з порушеннями центральної гемодинаміки - Атаман, Ю.О.; Єрмоленко, Т.С.; Перешивайло, О.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
При дослідженні центральної гемодинаміки у 84 пацієнтів літнього віку було встановлено, що поширеність ізольованої систолічної артеріальної гіпертензії складає 34,5 %. Разом з цим, у осіб похилого і старечого віку істотно змінюється більшість параметрів, що віддзеркалюють стан еластичності артеріальних судин і їх кровонаповнення. Зокрема, величина еластичності магістральних артерій складає відповідно справа і зліва для обох статей 0,21 ± 0,002 с і 0,20 ± 0,003 с (норма 0,30-0,19 с), швидкість наповнення артерій (oм/c) відповідно 0,53 ± 0,026 і 0,53 ± 0,028 (норма 1,30-0,80). Нами встановлено статистично значиму (P < 0,05) негативну кореляцію між показником еластичності магістральних артерій, з одного боку, і величиною систолічного та пульсового тиску, з другого.