Оцінка токсиксичного впливу питних вод на організм щурів Wistar - Верголяс, М.Р.; Трахтенберг, І.М.; Дмитруха, Н.М.; Гончарук, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Проведено експериментальне дослідження на лабораторних щурах Вістар для оцінки якості питних вод з різних джерел водопостачання (артезіанська, фасована та водопровідна). Проведено експериментальне дослідження на лабораторних щурах Вістар для оцінки якості питних вод з різних джерел водопостачання (артезіанська, фасована та водопровідна). В данной работе описаны полученные данные только по массе тела и внутренних органов тест/организмов крыс. Актуальність і необхідність використання теплокровних тварин (щурів) для оцінки якості питних вод обґрунтовується зв’язку зі стрімким збільшенням в навколишньому середовищі, зокрема в водному середовищі, хімічних сполук і їх комбінацій. Значна частина речовин не може бути визначена в природних і стічних водах внаслідок відсутності відповідних аналітичних методів або високу вартість такого аналізу. У найбільш важливих екосистемах європейських країн регулярно перевіряють лише наявність і концентрації тільки 30 — 40 хімічних речовин, але не можуть визначити специфіку формування якості тестованих водних зразків. Методи біотестування об’єктивно і комплексно оцінюють вплив речовин на життєві процеси і організм в цілому. Біологічні методи дають інтегральну оцінку шкоди, заподіяної сумарною дією всіх токсикантів з урахуванням їх синергізму і антагонізму. При аналізі якості питних вод методами біотестування вирішується ряд важливих питань щодо екстраполяції отриманих результатів на організм людини, так як, отримані дані про токсичність водних проб, за допомогою тварин тест/організмів, є сигналом небезпеки для всіх живих організмів як для всіх тварин і для людини.