Динаміка нітрифікуючої активності води з децентралізованих джерел водопостачання в сільських таксонах Дніпропетровської області - Григоренко, Л.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В статті показана динаміка нітрифікуючої активності у воді децентралізованих джерел питного водопостачання в 6 сільських таксонах Дніпропетровської області за 2008 — 2014 роки. У переважній більшості сільських таксонів, окрім 6 таксону, виявлено несприятливий перебіг процесів нітрифікації, що свідчить про незавершеність процесів самоочищення води з шахтних колодязів, свердловин тощо. В окремі роки виявлений понаднормовий вміст нітритів (42,5 ГДК) та нітратів (1,2 ГДК) — в 1 таксоні; нітритів (2,0 ГДК), нітратів (3,0 ГДК) — у 5 таксоні; нітратів (3,0 — 5,3 ГДК) — у 6 таксоні, що зумовлює органічне забруднення питної води з місцевих колодязів та інших вододжерел.