Аналіз асоціації G-7A поліморфізму гена матриксного Gla-протеїну з ішемічним атеротромботичним інсультом в осіб з нормальним і підвищеним рівнем коагуляції крові - Гарбузова, В.Ю.; Атаман, Ю.О.; Дубовик, Є.І.; Атаман, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Наведено результати визначення G-7A поліморфізму (rs1800801) гена матриксного Gla-протеїну (MGP) у 170 хворих з ішемічним атеротромботичним інсультом (ІАТІ) і 124 пацієнтів контрольної групи. Встановлено, що у хворих з ІАТІ співвідношення гомозигот за основним алелем, гетерозигот і гомозигот за мінорним алелем складає 35,9%, 48,8% і 15,3% (у контролі – 43,5%, 50,0%, 6,5%, P = 0,051 за χ²критерієм). У гомозигот за мінорним алелем величини показників зсідання крові (протромбіновий час, протромбіновий індекс) вказують на підвищену їх схильність до гіперкоагуляційного синдрому. У пацієнтів з таким генотипом OR = 4,6 при показниках зсідання крові, що сприяють гіперкоагуляції, і OR = 1,1, якщо ці параметри перебувають у межах норми. Одержані результати свідчать про те, що A/A варіант гена MGP в українській популяції може мати стосунок до гіперкоагуляції крові та тромбоутворення.