Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на систему NOS, інтенсивність вільнорадикальних процесів та біоенергетичні функції мітохондрій серця щура - Жуковська, А.С.; Шиш, А.М.; Коцюруба, А.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Виявлено, що застосування Й-3 ПНЖК викликало зростання ефективності використання кисню за менших енергетичних затрат, підвищення коефіцієнту фосфорилювання АДФ/О, а також збільшення використання АДФ мітохондріями серця щурів. Показано, що Й-3 ПНЖК модулюють активність NOS, вільнорадикальні процеси та підвищують величину індексу оксигенації. Таким чином, Й-3 ПНЖК позитивно впливають на функціональні показники мітохондрій за рахунок стабілізації клітинних мембран.