Вплив психоемоційного стресу на імунологічну реактивність організму суднових операторів - Голікова, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Стан проблеми. Прогресивне зростання ролі людини у сучасному виробництві призводить до зростання числа осіб операторських професій, які виконують свої обов’язки в умовах інформаційного стресу з високим рівнем психоемоційного напруження. До таких належать суднові оператори, специфікою трудової діяльності яких є поєднання довгострокового (тижні і місяці плавання) безперервного впливу на організм стресорних клімато-географічних, професійних та соціальних чинників. Мобілізація і перманентне напруження адаптаційних та регуляторних систем лежить в основі виснадження компенсаторних можливостей і функціональних резервів, що є підгрунтям розвитку дизрегуляційної патології у моряків Оскільки остання носить здебільше характер нейрогормональних та імунопатій. До патернів дизрегуляційних станів у операторів переважно відносять нейровегетативні та гормональні зрушення, хоча різні види імунодефіциту зустрічаються нерідко навіть частіше. Висновки. Прояви дизбалансу взаємозв’язків між компонентами імуної системи можуть бути інформативними маркерами дизрегуляціної патології у суднових операторів.