Розрахунок залишкових напружень в околі шва за електронно-променевого зварювання товстих пластин - Скальський, В.Р.; Рудавський, Д.В.; Лясота, І.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Описано методику визначення тривісного напруженого стану за стикового зварювання швидкорухомим концентрованим джерелом тепла. Побудовано тривимірні розподіли компонент поля напружень для зварних з’єднань різних товщин з алюмінієвого сплаву 1201-Т, з’єднаних електронно-променевим зварюванням. Показано, що максимальними є залишкові поперечні σхх і осьові σуу напруження, які становлять 80…90% від границі міцності металу. Встановлено, що для пластин меншої товщини залишкові напруження більші за рахунок менших розмірів зони термодеформаційного впливу.