Вплив оксидування на зносотривкість сплаву ВН-10 - Рацька, Н.Б.; Василів, Х.Б.; Винар, В.А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено вплив оксидування сплаву ВН-10 системи ніобій–титан на його трибологічні властивості. Показано, що під час окиснення на поверхні сплаву утворюється захисна складна за будовою і хімічним складом відносно щільна та тверда окалина, яка складається з оксидів, близьких за стехіометрією до Ti₀,₄Al₀,₃Nb₀,₃O2 і TiNb₂O₇. Після оксидування за оптимальної температури (673...773 K) мікротвердість сплаву підвищується на 25...28%. Це сприяє зростанню його зносотривкості за контактного тиску 1,5 MPa в умовах тертя без мащення на повітрі та після електролітичного наводнювання: знос оксидованого матеріалу на порядок нижчий, ніж у вихідному стані, коефіцієнт тертя знижується у 5 разів.