Порушення цитокінового профілю у динаміці експериментальної краніо-скелетної травми та його корекція фетальними нервовими клітинами - Борис, Р.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
За умов експериментальної краніо-скелетної травми відмічається виражений дисбаланс цитокінів, що супроводжується збільшенням вмісту IL-2 й IL-6 у сироватці крові, які досягають максимуму через 14 діб з наступним їх зниженням, коливальними відхиленнями TNF± та стабільно високим вмістом IL-10 через 7-25 діб експерименту. Введення суспензії кріоконсервованих фетальних нервових клітин потенціює про і протизапальні механізми, які забезпечуються підвищеним вмістом досліджуваних цитокінів впродовж 25 діб експерименту з коливанням вмісту TNF± та IL-10 в сироватці крові у протифазах стосовно некорегованих тварин, що забезпечує баланс запальної реакції.