Імплантація кріоконсервованих фрагментів плаценти людини відновлює прооксидантно-антиоксидантний баланс у експериментальних тварин пізнього онтогенезу - Прокопюк, О.С.; Прокопюк, В.Ю.; Пасієшвілі, Н.М.; Чижевський, В.В.; Трифонов, В.Ю.; Карпенко, В.Г.; Логінова, О.О. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
У результаті проведених досліджень було показано, що у щурів пізнього онтогенезу стан балансу про- та антиоксидантної системи сироватки крові, печінки та гонад порушено в бік прооксидантних процесів. Проте імплантація піддослідним тваринам кріоконсервованих фрагментів плаценти людини дозволяє підвищити активність ендогенної антиоксидантної системи та сприяє корекції патологічних змін, пов'язаних зі старінням. Аналіз отриманих даних свідчить, що відновлювальні процеси відбуваються переважно на клітинному та органному рівнях. Застосування кріоконсервованих фрагментів плаценти в похилому віці забезпечує поступову різновекторну корекцію сенильно-інволютивних змін, у саногенезі яких підвищення активності ендогенної антиоксидантної системи обґрунтовує перспективність створення профілактичнотерапевтичних програм геріатричної патології.