Вплив температури та іонної сили середовища на поверхневий потенціал еритроцитів людини - Гордієнко, О.І.; Коваленко, І.Ф. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
Одним із наслідків впливу іонної сили позаклітинного середовища, а, отже, і внутрішньоклітинного, при заморожуванні клітинних суспензій є зміна мембранного потенціалу клітин, які знаходяться в цьому середовищі. В роботі розраховані температурні та концентраційні залежності поверхневого потенціалу еритроцитів людини в процесі заморожування клітинної суспензії в точках, які відповідають значенням температури та концентрації 1:1-електроліту згідно з фазовою діаграмою бінарної системи вода-NaCl. Визначено концентрації іонів натрію на поверхні еритроцитів залежно від концентрації об'ємного розчину та температури. Показано, що концентрація іонів натрію на поверхні клітин в 1,5 рази перевищує таку в об'ємному розчині. Особливу увагу привертає перегин температурної залежності поверхневого потенціалу еритроцитів людини для концентрацій 1:1-електроліту 0,15 та 0,3 М за температур 8…12°С. Така особливість температурної залежності поверхневого потенціалу, розрахованого для зарядженої поверхні з певною щільністю поверхневих зарядів із суто фізичних міркувань без врахування структури та складових цієї поверхні, може бути однією з причин перебудов у мембрані за цих температур. Порушення балансу електростатичних взаємодій на поверхні зовнішнього моношару мембрани через збільшення концентрації протиіонів на поверхні клітин і відповідно зменшення поверхневого потенціалу може бути «пусковим механізмом» перебудов і зміни взаємодій між білковими і ліпідними компонентами мембрани.