Collapse of f-electron wave function of Tl³⁺ ion in a crystal field - Okhrimenko, B.A.; Starkov, D.Yu. (Functional Materials, 2006)
Розраховано радiальнi хвильовi функцii iона TI³⁺, впровадженого у кристалiчну гратку KCI. Розрахунок проводився методом Хартри-Фока-Слетера у полi "замороженого" остова, тобто без самоузгодження з хвильовими функцiями внутрiшнiх електронiв. Для урахування впливу поля кристалiчноi решiтки запропоновано нову модель, у якiй крiм електростатичноi взаемодiї з iонами решiтки ураховано також обмiнну взаемодiю. Обмiнна взаємодiя врахована за допомогою апроксимацiї Слетера. У наближеннi даної моделi спостерiгається колапс хвильовоi функцii 5f електрона. Отриманий результат свiдчить на користь спiвставлення однiеi зi смуг поглинання активаторного iона TI³⁺ з переходом 5d¹⁰ ↔ 5d⁹5f.