Ринки малих розвинутих країн Африки: оцінка маркетингових перспектив для традиційного експорту з України - Ляшенко, В.І.; Осадча, Н.В.; Галясовська, О.В. (Вісник економічної науки України, 2018)
У статті проаналізовано перспективу торгівельних відносин України з найбільш розвинутими країнами Східної Африки, які є достатньо ємким ринком збуту для українських підприємств, за допомогою методу аналізу інтенсивності розвитку країн (використовуються відносні величини динаміки) та адаптованої моделі Раша. Проаналізовано динаміку експортно-імпортних операцій України з країнами Африки за останні 6 років. Надано пропозиції щодо подальшої торгівлі та вибору потенційних партнерів із економічно розвинутих країн Африки. В ході дослідження вперше надано пропозиції щодо використання показників динамічного розвитку країн Східної Африки та адаптовано моделі Раша до аналізу зовнішньоторговельних відносин. Проведено оцінку привабливості товарних імпортерів країн Африки на основі методів: аналізу показників розвитку країн (використовується за допомогою відносної величини динаміки) та адаптованої моделі Раша (оцінки латентних змінних). Це дало змогу проаналізувати стабільність та ємкість ринків Африки за двома методами. Визначено які країни Африки є вигідними для проведення Україною з ними торгової політики.