Передумови знаннєвого розвитку регіонів України - Подлужна, Н.О. (Вісник економічної науки України, 2018)
Зроблено оцінку освітнього потенціалу як основного інструменту знаннєвого розвитку регіонів України. Обґрунтовано цінність знаннєвого розвитку для усіх типів постіндустріальної економіки, основними видами якої є інформаційна економіка, економіка знань, SMART-економіка, програмована економіка. Встановлено, що інтенсифікація знаннєвого розвитку території є головною умовою формування економіки знань у регіоні. Обґрунтовано перелік показників, які треба використовувати для моніторингу стану знаннєвого розвитку регіонів, які дозволяють отримати повноцінну оцінку наявних диспропорцій у розвитку та розподілу потенціальних можливостей щодо отримання освіти для населення регіону і країни; наявності студентів у загальній кількості населення певної території; якісного забезпечення процесу оновлення та нагромадження знань викладачами, які мають наукову ступінь. Зроблено групування регіонів України за потенційними можливостями в освіті, що має стати основою для розробки обґрунтованих стратегій щодо формування ЕЗ у кожній області. Було визначено чотири групи областей за рівнем потенціалу знаннєвого розвитку.