Клініко-патогенетичне обґрунтування комплексної терапії ХОЗЛ і супутніх гастропатій - Гоженко, А.І.; Ковалевська, Л.А.; Кучер, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Метою дослідження була оцінка клінічної ефективності комплексного лікування супутніх гастропатій при ХОЗЛ. Показано, що основними чинниками ризику для виникнення ерозивно-виразкових ушкоджень слизової шлунка та ДПК є високий індекс куріння та застосування системної терапії кортикостероїдами. Включення у комплексну терапію інфузій низькомолекулярних декстранів дозволяє нормалізувати реологічні властивості крові та покращити регіонарну мікроциркуляцію, що сприяє більш швидкому заживленню дефектів ерозивно-виразкового характеру. При включенні у комплексну терапію гемодилюційної терапії та селективних в-адреноблокаторів покращуються показники пульсоксиметрії, що свідчить про виражений антигіпоксичний ефект застосованого підходу.