Судово-медичний аналіз надання медичної допомоги хворим, померлим від черепно-мозкової травми (за даними комісійних судово-медичних експертиз) - Плетенецька, А.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
ЧМТ займає одне з провідних місць у структурі загального травматизму і є одним з найважливіших аспектів судово-медичних досліджень. Було досліджено 30 судово-медичних комісійних експертиз за «лікарськими справами» за 2007-2016, що стосувалися трупів осіб, померлих внаслідок ЧМТ. Було доведено,що в Україні у зазначених експертизах майже половину складають випадки неналежного лікуван ня, що підтверджуються даними. Низька якість оформлення медичної документації значно ускладнює судово-медичну оцінку надання медичної допомоги. Втім, у недосконалих умовах медичні працівники інколи не в змозі виконувати свої професійні обов’язки ідеально. Тому дані дослідження повинні допомогли практичним клініцистам не допускатися типових помилок, що підвищить рівень надання медичної допомоги в Україні.