Перекисне окиснення ліпідів та антиоксидантний захист в організмі піддослідних тварин під впливом субтоксичних доз міді на фоні вживання питної води з різним вмістом стеарату калію - Лотоцька, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Метою дослідження було встановити особливості перекисного окислення ліпідів та стан аксидантного захисту в гомогенаті печінки білих щурів під впливом субтоксичних доз мідді на фоні вживання питної води з різним вмістом стеарату калію. Встановлено, що тривале вживання піддослідними тваринами питної води з концентраціями стеарату калію 125,0 і 62,5 мг/дм 3 негативно впливає на стан клітинних мембран гепатоцитів внаслідок активації процесів перекисного окиснення ліпідів. Недостатня активність антиоксидантної системи сприяє посиленню вираженності ендогенної інтоксикації. Комбінація стеарату калію з міддю навіть після одноразового введення останньої посилює токсичну дію ПАР, про що свідчило більш виражена активація процесів перекисного окиснення ліпідів та пригніченя активності антиоксидантної системи.