Водно-міграційні властивості дизельного палива у чорноземному ґрунті - Шевченко, О.А.; Кулагін, О.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В роботі в лабораторному експерименті вивчено особливості вертикальної міграції та порогової концентрації дизельного палива (ДП) на прикладі чорнозему малогумусного середньозмитого для його подальшого гігієнічного регламентування за міграційно-водним показником шкідливості. Встановлено, що при концентрації ДП в чорноземі типовому 3000, 6000, 10000 та 13000 мг/кг його концентрації у фільтраті в продовж експерименту коливалися в межах від 0,055-0,071; 0,124-0,193; 0,198-0,235 та 0,256-0,298 мг/дм³ відповідно. При концентраціях ДП у чорноземі типовому на рівні 17 000 мг/дм³ та 20000 мг/дм³ його максимальний вміст у фільтраті становив 0,501 мг/дм³ та 1,430 мг/дм³, що перевищувало ГДК НП для води водойм. В результаті експериментального вивчення процесів вертикальної міграції ДП у чорноземі малогумусному середньозмитому його порогову концентрацію встановлено на рівні 13000 мг/кг.