Природа мінливості хімічного складу донних осадків річки Інгулець - Альохіна, Т.М.; Іванченко, В.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2009)
Досліджено хімічний склад донних осадків р. Інгулець, який пропонується як регіональний фоновий рівень для річкових осадків території Криворізького басейну. Методом факторного аналізу визначені три головні фактори варіативності хімічного складу донних осадків р. Інгулець, що у сумі відображають 81,85% зв’язків аналізованих величин. Першим є фактор річкового мулу, що визначає вплив глинистої компоненти на формування хімічного складу. Другим по значенню є техногенно-залізорудний фактор, що відображає металогенічну спеціалізацію водозбірної території р. Інгулець. Третій фактор, визначений як геолого-географічний, відображає просторовий розподіл метаморфічних та осадових порід на водозбірній території.