Фізико-хімічна трансформація техногенних радіонуклідів, розсіяних у верхній оболонці Землі - Бондаренко, Г.М.; Кононенко, Л.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2013)
В розвиток ідей В.І. Вернадського про те, що «хімічний елемент проходячи через усі форми знаходження, повертається в попередній його стан», у статті розглядається кінетика трансформації техногенної речовини, кінетика утворення мобільних і фіксованих фізико-хімічних форм радіонуклідів у ґрунтах. Фіксовані форми сприяють виводу техногенної речовини з біологічного колообігу, а кінетика їх утворення надає основу для прогнозування темпів самоочищення екосистем у техногенно забрудненнх районах.