Можливості використання шлаків Дніпродзержинського металургійного комбінату в якості сорбційних матеріалів - Баклажко, В.А.; Колябіна, І.Л.; Перкатий, К.Є. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2016)
В статті розглянуто питання можливості використання шлаків Дніпродзержинського металургійного комбінату в якості сорбційних матеріалів. Актуальність даної теми полягає у використанні нових технологій для покращення екологічної ситуації в промислових районах. Використання відходів металургійних комбінатів у якості сорбентів для очищення промислових стічних вод дозволяє не тільки покращити стан водних об’єктів, але і мінімізувати великотонажні накопичення відходів у промислових районах. Сорбційні властивості шлаку досліджуються на прикладі очищення води, забрудненої двохвалентним свинцем. Для оцінки сорбційної можливості досліджуються: мінеральний склад за допомогою рентгенофазного аналізу, склад мікроелементів за допомогою спектрального аналізу, вміст макроаніонів і макрокатіонів. Вибрані найбільш ефективні умови адсорбційного очищення. Проведено аналіз вилуговування власних компонентів шлаку в розчин та процесу десорбції поглиненого сорбату.