Фотокаталітичні властивості нанокомпозитів анатаз/брукіт - Коцюбинський, В.О.; Груб’як, А.Б.; Остафійчук, Б.К.; Годлевська, М.А.; Воробйов, С.І.; Мокляк, В.В.; Федорченко, С.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Роботу присвячено дослідженню фотокаталітичних властивостей синтезованих гідротермальною методою ультрадисперсних систем на основі анатазу та брукіту. Проаналізовано перебіг фотодеструкції метилену блакитного та формальдегіду. Встановлено зв’язки фотокаталітичної активности одержаних матеріялів із їхніми фазовим складом, структурно-морфологічними й оптичними характеристиками. Виявлено, що найвищою фотокаталітичною активністю при деструкції метилену блакитного володіє матеріял з максимальним вмістом брукіту (93 мас.%) з частинками складної морфології, злами та ребра яких слугують центрами перебігу реакцій окиснення. У випадку деструкції формальдегіду найбільшою фотокаталітичною активністю володіє композит анатаз/брукіт (масове співвідношення фаз — 3:1), що, ймовірно, пов’язане зі збільшенням ефективности розділення фотоґенерованих носіїв зарядів і підвищенням квантового виходу реакції за умови існування межі поділу фаз між поліморфами діоксиду титану в межах однієї частинки матеріялу.