Адаптивне прогнозування як інструмент дослідження тенденцій розвиту фондового ринку України - Михайличенко, Н.М.; Мірошниченко, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті досліджується сучасний стан фондового ринку України на основі використання інструментарію адаптивного прогнозування на прикладі облігацій внутрішньої держпозики як основного фінансового інструменту вітчизняного фондового ринку. Обрано лінійну адаптивну модель Брауна, як одну з найбільш поширених методик адаптивного прогнозування, що ґрунтується на розрахунку ковзного середнього. Використання цієї моделі дозволяє більш адекватно реагувати на коливання обсягів попиту, що впливає на дохід бірж-організаторів торгів. Моделі адаптивного прогнозування можуть розглядатися як зручний інструмент дослідження тенденцій розвитку фондового ринку України в цілому, а також динаміки його окремих фондових інструментів.