Порівняння експериментальних і розрахункових даних при дослідженні вимушених коливань п'єзокерамічних резонаторів - Карлаш, В.Л. (Акустичний вісник, 2015)
У статті порівнюються розраховані за відомими формулами активні й реактивні складові повних провідностей кількох п'єзокерамічних резонаторів з виміряними аналогами. Резонатори відрізняються як формою і модою коливань, так і величиною механічної добротності. Для порівняння графіки розрахованих і експериментальних кривих розміщено в єдиній для кожного зразка координатній сітці. Показано, що загальний хід цих залежностей демонструє подібність, а розбіжність між ними сягає від кількох до кільканадцяти відсотків.