Плоская задача об образовании шейки в окрестности вершины трещины в пластине - Хорошун, Л.П. (Прикладная механика, 2015)
Дано розв’язок плоскої нелінійної задачі про розтяг пластини з тріщиною при умові утворення шийки в вершині тріщини. Діаграму деформування прийнято кусково-лінійною з постійним модулем об’ємного стиску. Перетворенням Фур’є і дискретизацією задачу зведено до системи нелінійних алгебраїчних рівнянь. Досліджено розподіл глибини шийки біля вершини тріщини і вплив нелінійності на розкриття тріщин біля вершини.