О поверхностной волне в упругом теле, деформирующемся в условиях антиплоской деформации - Рущицкий, Я.Я. (Прикладная механика, 2015)
Проаналізовано лінійні і нелінійні хвильові рівняння, які описують поширення поверхневої хвилі вздовж вільної плоскої границі пружного півпростору, в рамках припущення, що у півпросторі реалізовано стан антиплоскої деформації. Нелінійність введена через п‘ятиконстантний потенціал Мернагана, який включає як геометричну, так і фізичну нелінійності. Розглянуто чотири випадки: гармонічна і проста хвиля в рамках лінійного та нелінійного підходів. Показано, що в усіх чотирьох випадках виникає протиріччя між початковими припущеннями і кінцевим результатом. Це може трактуватися як факт, що в рамках проаналізованих постановок саме така поверхнева хвиля не може бути реалізована і тому вона є неможливою.