Вынужденные резонансные колебания и диссипативный разогрев тел вращения из вязкоупругого пьезоэлектрического материала - Карнаухов, В.Г.; Козлов, В.И.; Завгородний, А.В.; Умрыхин, И.Н. (Прикладная механика, 2015)
На основі концепції комплексних характеристик подано постановку зв’язаної нелінійної крайової задачі термоелектров’язкопружності про вимушені гармонічні коливання і дисипативний розігрів непружних тривимірних тіл обертання з врахуванням нелінійності, викликаної залежністю механічних та електромеханічних характеристик від температури. За допомогою ітераційного методу розв’язок указаної нелінійної задачі зведено до розв’язку лінійних задач електров’язко-пружності й задач теплопровідності з відомим джерелом тепла. Для розв’язування вказаних лінійних задач електромеханіки й теплопровідності розроблено метод скінченних елементів. З використанням описаного підходу дано розв’язок зв’язаної нелінійної задачі термоелектров’язкопружності про вимушені гармонічні коливання і дисипативний розігрів шарнірно закріпленої тришарової циліндричної панелі. Дано аналіз числових результатів та досліджено вплив нелінійності на амплітудно- і температурно-частотні характеристики.