Упругое состояние включения в форме короткого волокна при скользящем контакте с трехмерной матрицей - Михаськив, В.В.; Стасюк, Б.М. (Прикладная механика, 2015)
Методом граничних елементів розв’язана тривимірна задача теорії пружності про передачу зусиль із безмежної матриці у включення довільної форми за неідеального ковзного контакту між ними. Специфічні умови контакту враховуються неявно у отриманій системі шести граничних інтегральних рівнянь, які надалі регуляризуються та дискретизуються на введеній сітці граничних елементів. На прикладі включення у вигляді скінченного волокна із заокругленими торцями досліджено контактні зусилля на його поверхні, а також переміщення і напруження всередині неоднорідності при всесторонньому стиску матриці на безмежності.