Об идентификации отказов навигационных датчиков - Ларин, В.Б. (Прикладная механика, 2015)
Наведено алгоритми ідентифікації датчика, що відмовив. Показана можливість використання для ідентифікації такого датчика обчислювальних процедур, аналогічних процедурам фільтру Калмана. Розглянуто випадок, коли для вимірювання кутової швидкості об'єкту використано п’ять датчиків. Показано, що в цьому випадку можна спростити обчислювальні процедури ідентифікації датчика, що відмовив. Ефективність запропонованих алгоритмів ілюструється прикладами.