Торсионные колебания глубоких бурильных колонн в вязкой жидкости - Гуляев, В.И.; Луговой, П.З.; Глушакова, О.В.; Глазунов, С.Н. (Прикладная механика, 2016)
Поставлено задачу про самозбудження крутильних коливань бурильної колони, що обертається в рідкому середовищі глибокої свердловини. Розглянуто три моделі механічної взаємодії бурильної колони з в'язкою рідиною, що оточує її, побудовано розв'язувальні рівняння з частинними і звичайними похідними. Розроблено методику їх розв'язання. В результаті проведеного комп'ютерного моделювання встановлено, що автоколивання є релаксаційними і функції, що їх описують, мають ділянки швидких та повільних рухів. Результати моделювання можуть бути використані при розробці технології буріння глибоких нафтових і газових свердловин.