Функціональні матеріали з пам’яттю форми: сучасний стан і перспективи використання (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 21 березня 2018 р.) - Фірстов, Г.С. (Вісник НАН України, 2018)
Доповідь присвячено дослідженням функціональних матеріалів з пам’яттю форми. Зазначено, що промислові сплави з пам’яттю форми мають низку недоліків, а їх застосування в медицині гальмується насамперед їх неповною біосумісністю. В Інституті металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України вперше було створено новітній клас функціональних матеріалів — високоентропійні сплави з пам'яттю форми, які мають поліпшені фізико-механічні характеристики, що дозволяє вийти на новий рівень їх використання не лише в автобудівній, авіакосмічній, енергетичній та видобувній галузях індустрії, а й, що найважливіше, у медичній сфері.