Вплив ізовалентного заміщення атомів лантану в BaLa₄Ti₄O₁₅ на будову його шаруватої перовськітоподібної структури - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Слободяник, М.С.; Тимошенко, М.В.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Встановлено умови заміщення атомів La на атоми Nd у шаруватій перовськітоподібній структурі (ШПС) титанату BaLa₄Ti₄O₁₅. Методом рентгенівської дифракції порошку визначено ШПС фази BaLa₂,₅Nd₁,₅Ti₄O₁₅ зі ступенем заміщення, близьким до максимального. Аналіз будови ШПС BaLa₂,₅Nd₁,₅Ti₄O₁₅ показав, що входження атомів Nd в ШПС BaLa₄Ti₄O₁₅ призводить до збільшення ступеня деформації міжблочних поліедрів (Ва,Ln)1O₁₂ та зменшення довжини міжблочних відстаней (Ва,Ln)1 — 3O1. Обидва фактори дестабілізують ШПС і обмежують область існування твердих розчинів BaLa₄–xNdx Ti₄O₁₅ значенням х≤1,55.