Про розвиток зони ослаблених зв'язків, що передує зародженню тріщини Коттрелла - Камінський, А.О.; Кіпніс, Л.А.; Поліщук, Т.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Визначено довжину маломасштабної вузької зони ослаблених зв'язків (зони передруйнування) в точці перетину ліній мікропластичного деформування (ліній ковзання) у пружному тілі. Зона передруйнування моделюється лінією розриву нормального переміщення. Розвиток цієї зони передує зародженню тріщини за механізмом Коттрелла. Точний розв'язок відповідної задачі лінійної теорії пружності побудовано методом Вінера-Гопфа.